Curs Microscop – Rezolutia unui microscop.

Rezolutia unui microscop este unitatea de masura ce stabileste cat de clar sunt vazute punctele mici si foarte apropiate ce construiesc imaginea pe care noi o vedem. Dupa cum stii aproape fiecare lucru este contruit din /contine componente mai mici, care aceste din urma sunt si ele la randul lor construite din componente mai mici.

Cand te uiti la obiecte cu ochiul liber, defapt vezi culori diferite, vezi umbre, vezi adancituri dar si umflaturi, vezi forme, vezi goluri. Dar Cand te uiti la microscop o sa vezi ca fiecare obiect mare este alcatuit din mici componente care sunt legate intre ele si care construiesc imaginea ce o poti vedea cu ochiul liber.

Rezolutia unui microscop depinde de obiectiv si mai putin de ocular. Ocularul pur si simplu mareste rezolutia si dimensiunea imagini deja create de obiectiv.

Probabil cel mai bun exemplu este o ședință foto. Dacă facem o fotografie a mâinilor noastre și apoi mărim fotografia la o mie de ori dimensiunea inițială, nu vom vedea celulele care alcătuiesc corpul nostru în înregistrare.

În momentul înregistrării, rezoluția imaginii, adică dimensiunea celor mai mici detalii observabile, este deja dată. Mărirea excesivă scoate în evidență doar granulația filmului folosit sau, în lumea digitală, pixelii care alcătuiesc imaginea cresc în pătrate mari. În mod similar, obiectivul unui microscop determină rezoluția, adică dimensiunile celor mai mici detalii pe care ocularul le poate mări. Ocularul poate mări doar detaliile care sunt prezente în imaginea formată de obiectiv, dar nu poate adăuga detalii noi, mai mici. 

În consecință, un obiectiv de mărire de 40x și un ocular de mărire de 10x (mărirea rezultată este, prin urmare, 40 x 10 = 400x) oferă o imagine mai detaliată decât un obiectiv de mărire de 20x cu un ocular de 20x, în ciuda aceleiași măriri rezultate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.