Curs Microscop – Lectie : Working Distance ( Distanta de Lucru ) a obiectivelor

Working Distance (WD) tradus in romana ca distanta de lucru este distanta dintre obiectiv si lamela pe care se afla specimenul. Totusi, aceasta distanta nu este una fixa, pt ca dupa cum stii aceasta distanta poate fi reglata cu ajutorul mecanismelor de reglare a focusului. Astfel pentru o definitie corecta a distantei de lucru este necesar sa spunem ca distanta de lucru este distanta de la obiectiv la lamela dar masurata atunci cand focusul este la maxim.

Adica masura dintre obiectiv si lamela luata atunci cand microscopul nu este focusat nu este considerata ca fiind distanta de lucru. Deci ca sa masuram si sa vedem noi cat este distanta de lucru a unui obiectiv trebuie ca mai intai sa focusam microscopul si numai dupa aceea putem sa incepem sa masuram, cu rigla sau alt intrument de masurare, care este distanta de lucru.

De ce este importanta distanta de lucru ?

Acum….Importanta acestei distante de lucru este intalnita atunci cand avem de observat subtante ce ar putea aduce daune sistemul optic (obiectivului) si din acest motiv ne dorim sa avem o distanta mai mare fata de lamela pt a preveni daunele ce pot aparea din cauza specimenelor ce pot fi observate.

Imaginați-vă dacă doriți să observați un specimen care nu a fost complet plat sau a emis fum toxici sau contaminează. Vrei ca obiectivul tău scump să fie mai aproape sau mai departe de acel exemplar? Evident, ai dori ca obiectivul tău să fie mai departe.

O distanță mai mare de lucru poate oferi un avantaj unic atunci când se observă specimene unde este de dorit mai multă distanță față de obiectiv.

Cu toate acestea, deoarece obiectivele cu putere mai mare necesită o ampertura numerică mai mare, acestea trebuie să fie mai aproape de sursa de lumină și de specimen. Producătorii care proiectează obiective pentru distanțe lungi de lucru trebuie să echilibreze necesitatea unei aperturi numerice mai mari cu corecțiile de aberație necesare pentru a obține distanța de lucru mai mare.

Distanțele de lucru mai lungi pot reduce, de asemenea, riscul de deteriorare pentru obiective cu putere mai mare, deoarece acestea pot fi mai departe. Deși utilizarea butonului de reglare fină atunci când focalizați sub obiective de mare putere poate preveni majoritatea daunelor, există totuși cazuri în care te poti trezit lovind accidental lentila obiectivului de lamelă.

Astfel obiective cu distanță lungă de lucru (LWD) au fost create pentru a permite o distanță de lucru mai mare în timp ce se pastreaza o putere de mărire mare.

Distanta de lucru poate varia intre 5cm si 0.1mm. In prezent, distanta mica inseamana o putere de magnificare mare. Astfel se poate observa ca, in prezent, distanta de lucru este invers proportionala cu magnificarea, rezolutia si ampertura numerica. Cu cat distanta scade cu atat puterea de magnificare creste.

Insa tredul este de a obtine o distanta de lucru mai mare dar in acelasi timp avand si o putere de magnificare mare. In acest fel putand observa specimenele de la o distanta sigura dar in acelasi timp pastrand si puterea de magnificare mare.

Cel mai des, este nevoie de obiective cu distata de lucru mare atunci cand se observa specimene in vitro, reactii chimice ori procese metalurgice , in care temperatura si reactile dintre elemente pot aduce daune atat aparatului optic cat si observatorului care lucreaza cu acea aparatura.

Distanța de lucru poate varia între obiective, în funcție de producător, chiar și pentru obiective cu același nivel de mărire

Abreviatii / Inscriptii pe obiectiv pentru distanta de lucru

L, LL, LD,LWDLong Working Distance
ELWDExtra-Long Working Distance
SLWDSuper-Long Working Distance
ULWDUltra-Long Working Distance

Cum afli care este distanta de lucru a unui obiectiv ?

Există două moduri în care aș recomanda găsirea distanței de lucru a unui obiectiv. Primul este să verifici dacă este înscris pe obiectiv. Inscripția va avea literele „WD” care este prescurtare pentru „working distance ” urmate de lungimea în milimetri, astfel: „WD: 0.5” sau „0.5 EL WD”. Aceasta indică faptul că distanța de lucru pentru obiectiv este de 0,5 milimetri.

Deci, atunci când utilizați obiectivul și sunteți în focalizare clară, știți că lentila obiectivului este la 0,5 milimetri distanță de lamelă.

Al doilea mod în care aș recomanda găsirea distanței de lucru este unul din specificațiile producătorului. Acesta va veni de obicei împreună cu obiectivul sau va fi postat pe site-ul web al producătorului. Distanța de lucru va fi o secțiune în fișa de specificații și va indica distanța de lucru pentru fiecare obiectiv. Dacă nu puteți găsi distanța de lucru folosind aceste două metode, există o a treia cale, dar nu aș recomanda să faceți acest lucru, deoarece ați putea deteriora sau păta cu ușurință lentilele obiectivului din jur. Ați putea să luați un șubler digital și să vă apropiați cât mai mult de țintă și să măsurați distanța de lucru în acest fel. Din nou, nu aș recomanda acest lucru, dar dacă chiar doriți să știți, acesta ar fi o modalitate prin care ați putea afla.

Deci, de ce este relevant pentru mine? De ce ar trebui să-mi pese de distanța de lucru?

În lumea ideală nu ar trebui să-ți pese și ar exista întotdeauna spațiu pentru a face ceea ce vrei să faci. Cu toate acestea, în lumea reală, trebuie să te confrunți cu legile fizicii referitoare la mărirea focalizării față de distanța de la lentilă. Pentru a modifica distanța de lucru a unui microscop stereo este esențial să schimbați lentila obiectivului. Lentilele obiective sunt montate la capătul subiectului microscopului și vor fi de obicei lupe sau reductoare. Acestea reglează mărirea, precum și distanța de lucru. Trecerea la un obiectiv cu putere mai mare crește mărirea generală, iar distanța de lucru se reduce. În schimb, adăugarea unui obiectiv reducător scade mărirea generală, dar mărește distanța de lucru.

De asemenea dacă trebuie să lucrați cu unelte sub mărire,(exemplu sa lipiti componente electronice) este posibil să faceți spațiu suplimentar pentru aceste instrumente astfel ca va trebui sa mariti distanta de lucru.

Deci, distanța de lucru este legată de mărire. Ce se întâmplă dacă am nevoie de distanțe lungi de lucru, fără a reduce mărirea?

Această situație este obișnuită, dorind tot ce este mai bun din ambele și există o modalitate de a realiza acest lucru. Pe lângă creșterea măririi prin schimbarea lentilei obiectivului, este, de asemenea, posibilă creșterea măririi utilizând oculare de putere mai mare sau inserând un multiplicator deasupra corpului zoomului. Pentru microscoapele digitale, echivalentul ar fi utilizarea zoom-ului digital care se aplică după depășirea măririi optice.

Beneficiile acestui lucru sunt:

  • Un obiectiv reducător poate fi adăugat la un microscop stereo pentru a mări distanța de lucru, iar reducerea măririi poate fi contracarată prin adăugarea unui multiplicator. Instrumentele sau subiectele pot fi plasate sub microscop fără a fi afectate de distanța de lucru. Elementele pot fi manipulate mai ușor și subiectele dificile pot fi lucrate mai convenabil.
  • Măriri mai mari pot fi obținute fără compromiterea distanței standard de lucru. Aceasta înseamnă că se poate obține o vedere mai atentă a detaliilor fără a restricționa distanța de lucru.

Deci, care este faza ?

Cresterea magnificari unui obiectiv crește și rezoluția sistemului. Înseamnă că, pe măsură ce detaliile vizibile sunt văzute a fi mai mari, detaliile mai mici sunt, de asemenea, rezolvate și astfel adăugate la vizualizare. Dezavantajul adăugării măririi la celălalt capăt al sistemului este că detaliile afișate sunt văzute mai mari, dar detaliile mai mici nu sunt adăugate în vizualizare. Aceasta este cunoscută sub denumirea de „hallow magnification” sau „empty magnification ”. În multe cazuri, aceasta nu este o problemă. Dacă tot ce aveți nevoie este o distanță de lucru mai mare pentru a permite accesul și lucrul cu instrumente, aceasta nu este o problemă. Cu toate acestea, dacă cerința dvs. este să vedeți detaliile mai mici, cum ar fi atunci când inspectați finisarea suprafeței pe un dispozitiv medical, acest lucru poate avea un efect dăunător.

Concluzie

Distanța de lucru este un concept important de înțeles și luat în considerare atunci când utilizați microscopul și atunci când determinați ce lentile obiectiv să cumpărați. Cu cât mărirea este mai mare, cu atât distanța de lucru este mai scurtă și va trebui să apropiați obiectivul de specimen sau lamelă.

Dacă sunteți îngrijorat de siguranța obiectivelor dvs., poate fi timpul să prelungiți distanța de lucru a obiectivelor dvs., transformându-le la niște obiective pe distanță lungă de lucru. Totusi, daca scopul pentru care folositi microscopul nu presupune observarea de specimene ori reactii chimice ce pot cauza probleme atat obiectivului cat si observatorului atunci nu ar trebui sa acordati o atentie foarte mare acestui aspect.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.